Voeren

VOEREN is niet hetzelfde als VOEDEN.

Als vrijlevend dier van de steppen voeden paarden zich op natuurlijke wijze met voedselrijke weidegrassen en kruiden, waar en wanneer ze die maar kunnen vinden. Onze paarden leven nu niet meer in het wild, maar leiden een gedomesticeerd leven in weilanden en stallen. Ook de landbouw heeft grote veranderingen ondergaan. Veel weilanden en weilanden zijn “verarmd” omdat onze biodiversiteit steeds meer verloren gaat en er een gebrek is aan mineralen en vitale stoffen. Paarden worden dus vaak beroofd van voedselinname die goed is voor hun soort. Paarden vandaag de dag zijn afhankelijk van wat we ze geven voor voedsel. Dat maakt ons verantwoordelijk voor hun gezondheid.

Het állerbelangrijkst is dat de paarden ruwvoer krijgen van goede kwaliteit. Echt hooi, dus onverpakt, heeft daarbij de voorkeur, mits er geen schimmel in het hooi zit en het daardoor heel stoffig wordt. Het is verstandig om in ieder geval een eenvoudige analyse van je ruwvoer te laten maken, zodat je weet wat je voert (ruw eiwit- en energiegehalte en het aandeel suikers). Een uitgebreidere analyse, waarin ook de mineralen worden meegenomen, verdient aanbeveling, omdat je dan nauwkeuriger weet wat je naast je ruwvoer moet geven.

Vandaag de dag zijn de soorten “kracht”voer en balancers bijna niet meer te tellen. Er gaat veel geld om in de voederbranche en er zijn veel partijen die hiervan een graantje willen meepikken. Van paardenvoeding wordt een heuse wetenschap gemaakt en voor alle disciplines, kwaaltjes en pijntjes is er wel een speciaal voer ontwikkeld. Vraag jezelf eens af of het misschien niet veel verstandiger is om het paard vanuit zijn natuurlijke behoefte te voeden en alle onnodige bewerkingen in het voer achterwege te laten. Voer je paard niet uit zijn kracht! Als een paard van binnen in balans is kan hij goed presteren op de energie die hij haalt uit vezels en vetten (uit het ruwvoer dus), óók als hij wordt uitgebracht in de sport. 

Om deze reden hebben we voor een aantal merken voer gekozen die puur en zo veel mogelijk onbewerkt zijn. De biologische granen, zaden en grassen bevatten een door de natuur samengesteld pakket aan essentiële voedingsstoffen, die door paarden prima kunnen worden opgenomen. Voor de granen geldt dat het niet verstandig is om deze in grote hoeveelheden te voeren. Paarden maken onvoldoende enzymen aan om grote hoeveelheden zetmeel en suikers te kunnen verteren en dit kan voor behoorlijk wat gezondheidsklachten zorgen. Laat een hoge kwaliteit ruwvoer de basis zijn. Hieruit haalt je paard al voldoende energie. Met de grasproducten van Agrobs kan je in veel gevallen je ruwvoergift wat opwaarderen, maar echt: RUWVOER is het belangrijkste onderdeel in het rantsoen!

Paard-en-Bloem kan voor jouw paard een onafhankelijke voermeting doen; kijken of je huidige voer een goede match is met je paard en zo nodig een alternatief zoeken. Inmiddels hebben we een aardige voorraad aan voermonsters, zodat we altijd een geschikt dieet voor je paard kunnen samenstellen. Bij een kruidenmeting doen we altijd ook even een check op het voer, om te kijken of er op dat moment betere keuzes zijn voor jouw paard.

De menukaart geeft aan welk voer wij in ieder geval op voorraad hebben. Mocht je speciale bestellingen hebben (beide merken hebben nog veel meer keuze), geef deze dan tijdig op, dan komen deze producten mee met de eerstvolgende levering.

Aan de toestand van de mest valt veel over de gezondheid van je paard af te lezen.

Gezonde mest bestaat uit goed gevormde, glanzende ballen. Ze mogen een beetje uit elkaar vallen als ze de grond raken. Als het paard veel op de weide staat en gras eet wordt de mest soms wat slapper. Als het paard juist veel hooi en stro eet, wordt de mest droger en zie je ook duidelijk vezels in de mestballen.

Te dunne, slappe ontlasting bij het paard komt helaas vaak voor. Dit kan erg verschillen in ernst. Mesthopen die meer richting koeienvlaai gaan zijn een teken dat er iets niet optimaal is in de spijsvertering. Misschien krijgt je paard voedsel dat hij niet goed kan verteren of waarvan de darmflora uit balans is geraakt. Of het kan tijd zijn eens kritisch te kijken naar het ontwormbeleid en eens mestonderzoek te laten doen en je af te vragen of je paard ruim voldoende ruwvoer krijgt.

Paarden kunnen last hebben van mestwater waarbij er na de hoop nog water achteraankomt. Dit gaat vaak samen met winderigheid.
Mestwater kan duiden op een verstoorde  darmflora, bijvoorbeeld door problemen met het fermenteren van het soort ruwvoer dat het paard krijgt. Soms wordt mestwater ook veroorzaakt door zand in de darmen.

Echte aanhoudend waterdunne ontlasting, waarbij een paard meestal vaker en meer moet mesten is aanleiding om de dierenarts te bellen, want dit kan levensbedreigend zijn.

Met de juiste voeding, vanuit de natuurlijke behoefte van het paard (vezelrijk, energie-arm) is veel verbetering mogelijk. De kruiden zijn een zeer waardevolle toevoeging voor veel paarden, om de darmflora te verbeteren en daarmee de mest.

Edit